Gott nytt (asiatiskt) år!

Äntligen dags för årets bästa mathelg, om du frågar mig i alla fall. På nyårsafton ska det vara (minst) trerätters på menyn, det är sedan gammalt. Något som däremot är nytt på min tallrik är nyårsmat med asiatisk touch. Varför har jag inte tänkt på detta innan! Supergott, ju.

Det tar ganska lång tid att göra huvudrätten, så jag rekommenderar att göra klart dina dumplings dagen innan och bara steka på när förrätten är avklarad. Kan trösta med att efterrätten är så simpel att en apa kan göra den.

Alla rätterna är beräknade för fyra portioner. De är också alla veganska, fast det kommer inte ens inbitna köttätare att lägga märke till.

Cred: Jag hämtade inspiration från ICA, från SVT och från tre ställen till huvudrätten: ICA för degen, samt Tasteline och Allt om mat för fyllningen.

FÖRRÄTT: Ssäm bulgogi (koreansk klassiker i modern tappning)

Det här behöver du (4 förrätter)
2 små rödlökar
0,5 deciliter ättiksprit
1 deciliter strösocker
1,5 deciliter vatten

1 paket (280 gram) pulled oumph
2 matskedar svarta eller vita sesamfrön
2 vitlöksklyftor
3 salladslökar
4 matskedar soja
2 matskedar ljus sirap
1 tesked chiliflakes
Rapsolja till stekning
0,75 deciliter vatten

Romansallad (4 större blad)
Några kvistar färsk persilja

Gör så här
Börja med att pickla rödlöken. Skala och skär lökarna i tunna ringar. Koka upp vatten, ättiksprit och socker. Sjud tills sockret löst upp sig. Lägg i löken och låt svalna.

Ta fram pulled oumph ur frysen och låt den tina. Rosta sesamfröna i en torr, het stekpanna. Låt svalna. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Skölj och torka salladsbladen. Skölj, torka och finhacka persiljan.

Stek pulled oumph i oljan tills den fått fått färg. Tillsätt vitlöken och stek en minut till. Tillsätt soja, sirap, chiliflakes och vatten. Låt sjuda ihop ett par minuter.

Fördela bulgoggin i salladsbladen. Toppa med persilja och picklad lök. En ljus öl passar bra till.

HUVUDRÄTT: stekta dumplings med het dippsås

Det här behöver du
Degen
200 gram vetemjöl
cirka 2,5 till 3 deciliter hett vatten

Fyllningen
130 gram champinjoner
2 salladslökar
100 gram vitkål
5 centimeter färsk ingefära
1,5 färsk chili (habanero)
1 litet knippe färsk mynta (bladen)
1 knippe färsk koriander
Rapsolja till stekning
Salt och svartpeppar efter smak

Dippsåsen
0,5 färsk chili (habanero)
1 lime (saften)
1 tesked japansk soja
1 tesked risvinäger
1 tesked färsk koriander
1 matsked rårörsocker

Gör så här
Börja med degen (minst en dag innan så att du hinner njuta av festen!). Häll mjölet i en bunke och tillsätt det heta vattnet lite i taget. Degen ska bli seg, men inte kladdig. Ta upp den på ett mjölat bakbord och knåda i cirka fem minuter. Låt vila under fuktig bakduk i en halvtimme. Knåda lite till och forma degen till en lång rulle, cirka 3 centimeter tjock. Dela upp den i 25 bitar som du kavlar ut till plattor på cirka 10 centimeter i diameter. Låt dem vila och gör fyllningen under tiden.

Putsa champinjoner. Skölj och torka salladslök, vitkål, chili, myntablad och koriander. Skala ingefäran. Finhacka allt. Stek grönsakerna i olja tills de mjuknat. Smaka av med salt och peppar.

Lägg ungefär en matsked fyllning på varje degplatta. Tryck ihop och vecka kanten. Fortsätt tills fyllning eller degark är klara. (Det räcker med fyra dumplings per person i en trerättersmeny, men receptet tar höjd för att några kommer att gå åt skogen!) Om du gör detta moment dagen innan, lägg dina dumplings i en fuktig bakduk och förvara i kylskåpet. Se till att de inte klistrar ihop sig med varandra.

Gör dippsåsen dagen innan, eller åtminstone någon timme innan servering. Hacka chili och koriander fint och rör ihop soja, limesaft, risvinäger och rårörsocker.

Stek dumplingsen i olja tills de fått fin färg på alla sidor. Fördela på tallrikar. Rör om i dippsåsen och häll upp den i fyra portionsformar som du serverar bredvid respektive tallrik.

Även här funkar ljus öl till. Om du vill ha vin så är vitt att föredra, läs mer om matchning här.

EFTERRÄTT: mangosorbet med bubbel

Det här behöver du
4 stora kulor mangosorbet
2 passionsfrukter
1 flaska sött, mousserande vin

Gör så här
Lägg mangosorbetkulorna i snygga glas, gärna champagneglas. Halvera passionsfrukterna och gröp ur fruktköttet över mangon (en halv frukt per glas). Häll över det mousserande vinet. Servera genast.

Behöver du fler tips för nyårsmiddagen? Kolla här. Gott nytt år!

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.