Ugnsstekt fejkon med löksås

Kommer du ihåg det stora fejkontestet, där jag provade mig fram i djungeln av vego-alternativ till bacon? Vinnaren blev ett recept med rispapper som bas, som fick hela 4,5 poäng av 5 möjliga. De var underbart spröda och flottiga!

En enda sak talade emot full poängpott: rispappersfejkon var rätt omständligt att tillaga. Blötlägga i varmt vatten, lyfta upp och dra ur överflödet, marinera, lyfta upp, steka i omgångar. Det tog en stund.

Men de två danska hjärnorna bakom receptet hade ett svar även på detta dilemma; ugnsbaka i stället för att steka. Nu har jag testat. Ugnsvarianten gick något snabbare och var precis lika god!

Så vad göra med resultatet? Jag lagade en växtbaserad variant av en klassiker: ugnsstekt fejkon med löksås. Testa gärna du med när du känner för husmanskost på ett nytt sätt.

Det här behöver du
(4 portioner)
Fejkon
2 matskedar rapsolja
3 matskedar kinesisk soja
6 matskedar näringsjäst (till exempel bjäst)
0,5 tesked liquid smoke
Cirka 0,5 deciliter vatten
Rispapper (sådana man använder till vårrullar)

Löksås
2 gula lökar
25 gram mjölkfritt margarin
2,5 matskedar idealmjöl
2 deciliter växtbaserad mjölk
2,5 deciliter Oatly matlagningsgrädde
1 grönsaksbuljongtärning
1 kryddmått socker
salt och vitpeppar efter smak

Övrigt
cirka 800 gram fast potatis
Rårörda lingon

Gör så här
Värm ugnen till 200 grader. Lägg bakplåtspapper på två ugnsplåtar.

Rör ihop rapsolja, soja, näringsjäst, liquid smoke och vatten i en bunke. Klipp rispappret i cirka två centimeter breda strimlor (använd spåren i pappret som mall). Lägg strimlorna dubbelt, eftersom fejkonet i denna rätt ska ha lite segt tuggmotstånd (för tunn, krispig fejkon använder du singelremsor).

Häll så hett vatten som du klarar av att hantera i en stekpanna. Sänk ned en dubbel strimla och håll i vattnet tills den mjuknat (det går snabbt). Lyft upp och dra försiktigt ut överflödigt vatten. Doppa i marinaden och placera på ugnsplåten. Fortsätt tills en plåt är full. Skjutsa in den i ugnen, låt baka i cirka 7 minuter och fortsätt med resterande fejkon under tiden. När allt är klart: låt svalna på galler.

Skala och koka potatisen.

Skala och skiva löken i tunna skivor. Stek mjuk på medelvärme i en stekpanna i margarinet. Strö på idealmjölet. Rör runt. Tillsätt buljongtärning, växtbaserad mjölk och matlagningsgrädde samt sockret. Sjud löksåsen i cirka 10 minuter, rör om då och då. Späd med mer växtmjölk om såsen är för tjock. Smaka av med salt och vitpeppar.

Fördela fejkon, kokt potatis och löksås på fyra tallrikar. Servera med rårörda lingon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.