
Många som går över till vegetarisk eller vegansk mat saknar bacon. Fett, rökigt, salt, gott. Förståeligt.
Det finns växtbaserade varianter, som ofta kallas fejkon. Men hur nära originalet kan det egentligen bli? Jag bestämde mig för att testa. Här kommer därför en guide till fyra olika sorters fejkon.
Vilken var bäst? Och hur står sig mina tre utvalda recept mot ett paket färdigt fejkon från kyldisken? Kolla in omdömena!
PS: de närmsta veckorna kommer jag dessutom att publicera olika recept baserade på fejkon. Eftersom jag tjuvtestade tofuvarianten för några år sedan får du ett tips redan nu. DS.
FEJKON PÅ MOROT (Receptet är inspirerat av ICA.)

Det här behöver du
3 matskedar japansk soja
2 matskedar rapsolja
0,5 matsked lönnsirap
0,5 tesked svartpeppar
2 kryddmått liquid smoke
En halv vitlöksklyfta
2 stora morötter (cirka 300 gram totalt)
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader. Vispa ihop alla ingredienser till marinaden och pressa i vitlöken. Skala morötterna och halvera dem. Hyvla med mandolin på längden till skivor på cirka 3 millimeter (alternativt skär med kniv – men viktigt att det blir tunna skivor). Marinera morötterna i cirka 30 minuter.
Spara marinaden och sprid ut morötterna på bakplåtspappersklädd plåt. Baka i tio minuter. Ta ut plåten och vänd på skivorna. Pensla på mer marinad. Baka i cirka 15 minuter till. De är klara när de fått bra med färg och börjar krulla sig i kanterna.
SMAK: Oväntat goda! Jag gillar ju morot och den anas fortfarande bakom all marinad.
UTSEENDE: Helt okej, men visst syns det att basen är en morot. Färgen är dock nästan på pricken rätt, tack vare sojan.
KNAPRIGHET: Medel. De tunnare skivorna var knapriga medan de som var aningen tjockare var rätt sladdriga. Några som blev över stod framme i rumstemperatur var ännu lite krispigare dagen efter.
PLUS: Enkelt recept med få råvaror, det mesta har de flesta redan hemma. Billig råvara. Gick hyfsat snabbt, totalt cirka 60 minuter. Det mesta av tiden var för marinering och ugnsbakning, och då kan ju kocken göra annat under tiden.
MINUS: om det verkligen är en ersättning för bacon du är ute efter kanske detta inte är helt rätt. Minus också för visst sladder.
BETYG: 3 av 5.
DANSKT RISPAPPERSFEJKON (kolla filmen från skaparna veganer.nu).

Det här behöver du
2 matskedar rapsolja
3 matskedar kinesisk soja
6 matskedar näringsjäst (till exempel bjäst som finns på apotek och i hälsokostbutiker)
0,5 tesked liquid smoke
Vatten (enligt behov)
Rispapper (sådana man använder till vårrullar)
Gör så här
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Tillsätt vatten lite i taget tills konsistensen är flytande men inte rinnigt tunn.
Klipp i vartannat av de spår som finns i rispappret. Det blir 5–6 fejkonstrimlor per ark. För riktigt knapriga fejkon använder man sedan en strimla, men vill man ha lite tjockare och med segare textur i mitten kan man ta dubbla.
Häll varmt vatten i en stor skål. Ha skålen med marinad bredvid. Värm en stekpanna.
Doppa rispappret i det varma vattnet. Ta upp det så snart det är mjukt nog att kunna böjas utan att gå sönder. Ta upp den med en hand och pressa försiktigt ut överflödigt vatten med den andra (var extra noggrann om du använder dubbla rispappersstrimlor).
Doppa i marinaden och lägg på ett bakplåtspapper. Fortsätt tills du har minst 15 strimlor.
Stek fyra till fem strimlor åt gången på medelvärme. Efter ungefär fyra minuter, när de börjat bli lite hårdare i konsistensen, vänder du och steker i ett par minuter på andra sidan. De är klara när de är spröda. , tills den är spröd.
Blötlägg och marinera fler strimlor allt eftersom du hinner under stekningen. Att vara två underlättar, men det går att få till ensam.
Låt de färdiga fejkonstrimlorna kallna på galler. Kan förvaras i kyl, frys eller rumstemperatur (lufttätt) beroende på hur snart de ska ätas.
OBS: det går också att göra dem i ugn. Jag har inte testat, men kolla här.
TIDSÅTGÅNG: Cirka 2 timmar (missade att räkna hela processen).
SMAK: Ojojoj! Detta är bra! Inga konstiga bismaker.
UTSEENDE: nästan läskigt lik den riktiga varan. Skulle lätt lura en köttätare!
KNAPRIGHET: Jajamen! Sprött, krispigt, läckert.
PLUS: Smaken, texturen.
MINUS: Tar tid att steka i stekpanna. Alla moment kräver dessutom handpåläggning, så räkna med att stå vid spisen ett tag. Kladdigt att hålla på med vattenbad och marinering. (Nästa gång testar jag ugnsvarianten. Det BLIR en nästa gång.)
BETYG: 4,5 av 5. (Om ugnsvarianten får en femma uppdaterar jag här!)
FEJKON PÅ TOFU (Receptinspiration: Jävligt gott)

Det här behöver du
250 gram fast tofu
3 matskedar soja
4 teskedar liquid smoke
0,5 tesked strösocker
0,5 deciliter rapsolja
Gör så här
Lägg alla ingredienser till marinaden i en plastpåse. Skiva tofun så tunt som möjligt och lägg i påsen. Låt marinera i minst en halvtimme, gärna längre.
Häll över marinad och tofu i en varm stekpanna. Stek tills marinaden har reducerats bort och tofun är knaprig. Vänd några gånger under tiden.
TIDSÅTGÅNG: Cirka 60 minuter, inklusive marinering.
SMAK: Supergott! Jag har gjort den här en gång tidigare. Då tyckte jag att det var sådär, nu jublade smaklökarna. Kanske var hemligheten att jag hade en extra fast tofu och att jag lyckades få till väldigt tunna skivor. Mums!
UTSEENDE: Sojan gör att färgen blir rätt. Finns ju inga ränder eller så, men detta är klart godkänt.
KNAPRIGHET: Japp! Det gäller att ha lite tålamod så att de hinner få rätt konsistens. Och igen, tunna skivor. Några bitar var ett uns tjockare och då var de genast lite mjukare.
PLUS: Lättlagat. Gott!
MINUS: Inget särskilt faktiskt.
BETYG: 4 poäng av 5.
FÄRDIG FEJKON

Det här behöver du
1 paket vegetarisk bacon, till exempel från Tulip
Några droppar rapsolja.
Gör så här
Öppna paketet. Stek i lite olja tills de fått fin färg – 2 till tre minuter.
TIDSÅTGÅNG: Cirka 4 minuter inklusive tid för att öppna paketet.
SMAK: Hade förväntat mig mer. Det är nog texturen lika mycket som smaken som får mig att inte riktigt falla för produkten.
UTSEENDE: Ser ut som kött.
KNAPRIGHET: Nja. Knaprig yta, men tycker att det finns en kärna av gummiliknande struktur.
PLUS: Superenkelt att tillaga. God doft av rökt bokved. 100 procent växtbaserad (gjord av ärt- och potatisprotein). Ser ut som riktig bacon, fettstrimlor och allt, vilket säkert många uppskattar.
MINUS: Halvfabrikat. Känns plastigt och gummiaktigt på samma gång. Ser ut som riktig bacon, fettstrimlor och allt – vilket kanske inte alla uppskattar.
BETYG: 1,5 av 5.
SAMMANFATTNING
- Vinnaren är dansk. Tak, tak til vårt södra grannland för rispappersfejkon som trots tidskrävande recept får 4,5 poäng.
- Inte långt efter finns tofufejkon. Välj en hård variant av tofu och strimla tunt så är du hemma. 4 poäng.
- Morotsfejkon är gott, men den som är ute efter känslan av bacon kan bli besviken. 3 poäng.
- En matlagningsblogg kan ju inte premiera halvfabrikat. Fejkon från Tulip hade dessutom en gummiaktig känsla som inte gav mersmak. 1,5 poäng.
3 kommentarer Lägg till din