Magic Vegan seitanspett med jordnötssås

on

Du känner säkert igen det här: köksinspirationen tryter. Du scrollar efter nya recept så att fingrarna glöder, men inget lockar. Det finns INGET att laga! Särskilt för den som vill hålla maten köttfri.

Vid sådana tillfällen är det ju helt underbart att det finns räddare i nöden.

En sådan är boken Magic Vegan Vardag, av Camilla Danilda och Barbara Kjellström. Vilken skattkammare! Rustika rätter blandas med snabblagade soppor, och trots bokens tilläggsnamn ”vardag” finns det en mängd alternativ även för mat till fest och helg. Allt helt växtbaserat. Allt från grunden, alltså utan prefabricerade köttsubstitut. Hurra!

Jag bläddrade och bläddrade, satte hundöron på allt som jag blev spontant sugen på att laga med en gång. Det blev ganska många sidor! Räkna alltså med att det blir några recept från boken på bloggen framöver.

Först ut: Magic vegans version av seitan. Jag har länge velat testa detta vegoalternativ till kött, som också kallas ”Mock Duck”, men inte lyckats hitta någon färdig att köpa. Att laga den själv har hittills inte varit ett alternativ, för de recept jag hittat har varit mer än lovligt krångliga.

Den här var relativt enkel, men hela rätten tar lite tid från start till mål. Ett tips till helgen! Jag följde receptet ovanligt slaviskt, endast några små avsteg.

Det här behöver du
(4 portioner)
Seitan
1,5 deciliter vatten
2 deciliter (cirka) vetemjöl – obs MED gluten
2 matskedar havregryn
0,5 tesked salt
1 buljongtärning och 2 liter vatten till koket

Marinad
3 matskedar soja eller teriyakisås
1 matsked paprikapulver (gärna rökt)
1 tesked salt
1 tesked torkad ingefära (pulver)
1 vitlöksklyfta
0,5 deciliter vatten
Olja till stekning

Jordnötssås
En halv gul lök
1 matsked olja
1 deciliter jordnötssmör
1 liten förpackning kokosmjölk- eller grädde
1 matsked soja
1 matsked sambal oelek
Salt efter smak

Nudelwok
Nudlar till 4 portioner
En halv gul lök (resten från såsen)
Två medelstora morötter
8–10 cocktailtomater

Övrigt: en näve jordnötter till servering

Gör så här
Börja med seitan. Blanda ihop vetemjöl, havregryn och salt i en bunke. Koka upp 1,5 deciliter vatten och blanda ner i mjölmixen, rör med en sked i början och med handen när temperaturen tillåter. Knåda i fem minuter, eventuellt kan du behöva tillsätta lite mer mjöl. Min det var väldigt kletig. Forma degen till en avlång korv, cirka 10 centimeter lång. Låt den vila i kylskåp i minst 15 minuter.

Koka upp två liter vatten med en buljongtärning i. Lägg i seitankorven och låt sjuda i cirka en timme.

Fortsätt med jordnötssåsen. Skala och finhacka löken och stek i olja i en kastrull. Blanda i jordnötssmör och kokosmjölk. Koka upp under omrörning. Smaka av med sambal oelek, soja och salt. (Såsen kan serveras kall eller varm.)

Gör marinaden genom att blanda alla kryddor och pressa i en vitlöksklyfta i en bunke. Låt den färdigkokta seitankorven svalna och skär i centimetertjocka bitar. Lägg ner dem i marinaden och låt dra en kvart.

Skala och skär den andra lökhalvan avlånga bitar. Skala och finstrimla morötterna. Halvera cocktailtomaterna. Lägg nudlarna i en skål och häll kokande vatten med en tesked olja över. Låt dra i fem minuter och häll av vattnet.

Spara marinaden och stek seitanbitarna i en wok. När de fått fin färg på båda sidorna häller du i marinaden och en halv deciliter vatten. Låt koka in. Vänd bitarna en gång och ta upp och lägg åt sidan.

Woka grönsakerna. Tillsätt nudlarna och rör runt tills allt blir varmt. De får smak av marinaden, men smaka av och se om du vill krydda mer. Tillsätt tomaterna och rör om.

Häll upp nudelwok i tallrikar. Trä seitanbitarna på spett (eller bara lägg på toppen). Strössla över hela jordnötter. Servera jordnötssåsen bredvid. Njut!

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.