Nyårsmiddag med guldkant

veckansvego portabello med potatispure1

Det kan vara svårt att hitta på mat som står sig även när det är dags att bjuda på festmiddag. På nyårsafton finns det en djupt förankrad förväntan om helstekt oxfilé och hummer. Och det är ju gott, men det måste ju finnas något även för den som vill avstå från köttet. I går testlagade jag ett recept som i teorin såg ut att kunna göra jobbet. Och. Herre-gud vad det var gott! Skulle kunna äta Portabello med ingefärsbuljong och potatispuré sju dagar i veckan. Men nästa gång lägger jag upp alla moment på ett smartare sätt än i Icas originalrecept, som du finner här. Jag tyckte nämligen att de krånglade till det lite i onödan. Du kan ju följa mina steg och slipper uppfinna hjulet. Har du kvar hasselnötter från julens nötmix? Använd dem (jag överlät själva borttagandet av skalet åt maken – den där nötknäpparen var ju ett tortyrinstrument!)

Ett oväntat plus i kanten: portabellosvampen, som jag aldrig köpt för att jag tänkt att det var onödigt lyxigt, visade sig vara billigare än champinjonerna i min favoritbutik. Häpp!

veckansvego ingredienser portabello med potatispure

Det här behöver du (till 6 portioner)
1 kg portabellosvamp (cirka 12-24 svampar)
6 vitlöksklyftor
1 citron
1 matsked timjan
salt och peppar
4 matskedar olja
2 matskedar vatten

Buljong:
En halv gul lök
1 vitlöksklyfta
5 cm ingefära
olja
2 dl vitt matlagningsvin
3 dl vatten
1/2 dl vispgrädde
1/2 msk färskpressad citronjuice

Spenatsallad:
1/2 dl hasselnötter
1 paket färska haricots verts (à 150 g)
50 gram riven smakrik ost (parmesan eller annan)
1 påse babyspenat (à 70 g)
olivolja
smör
salt och svartpeppar

Potatispuré:
1 kilo potatis
1 vitlöksklyfta
2 dl mjölk
2 dl crème fraiche
smör
salt och peppar

Gör så här
Börja med salladen. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och grovhacka dem. Skär haricots verts på mitten och koka dem mjuka, ca 3 minuter, häll av och låt svalna. Hyvla eller grovriv osten. Blanda haricots verts med spenat, hasselnötter, ost, olja och kryddor. Smaka av och ställ åt sidan.
veckansvego nötknäppningBorsta av svampen, bryt av foten och skrapa bort skivorna på insidan med en tesked. Skär ut runda bitar av svampen (ca 6 cm i diameter). Spara renset och svampfoten (fötterna?) till buljongen.
Skala och skiva vitlöken. Skala citronen med en potatisskalare och skär skalet i grova strimlor. Lägg vitlök, citronskal och timjan på svampen. Krydda och ringla över olja och vatten. Lägg svamparna på ugnsplåtar. (Kan förberedas hit.)

veckansvego portabello innan ugnenSätt ugnen på 200 grader.

Skala och finhacka gul lök, vitlök och ingefära till buljongen. Fräs det i olja tillsammans med svamprenset i 3-4 minuter. Häll på vinet och låt koka upp. Häll på vattnet och koka i 5 minuter. Låt buljongen dra i ca 10 minuter. Sila den genom en nätsil. Koka upp buljongen med grädden. (Kan förberedas hit.)

Skala och koka potatisen mjuk tillsammans med vitlöksklyftan.
Ställ in svampen 6-8 minuter i ugnen.
Häll av potatisen och pressa i en potatispress. Blanda potatisen med mjölk, crème fraiche och 1 msk smör. Smaka av med salt och peppar.
Värm buljongen, smaka av med citronjuice. Mixa den skummig med stavmixer och 1 msk smör.
Ta bort vitlök, timjan och citronskal från svampen. Varva spenatsallad och portabello på tallrikar. Häll ingefärsskum över och servera med potatispurén. Servera gärna med ett gott bubbel i glasen. Det blir ett garanterat Gott Nytt År!

veckansvego portabello med potatispure2

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.