Skördetid: persilja

on

veckansvego ingredienser till persiljesmörJag vet inte om du är lika lyckligt lottad som jag, med tillgång till odlingsmöjligheter? Det behöver egentligen inte vara någon större bit mark, en balkong räcker ganska långt. Jag har hus med trädgård sedan två år tillbaka. Varje ny sommar blir ett litet experiment i pallkragar och självvattnande krukor. I år gjorde den kyliga våren att allt blev lite försenat. Men nu! Oj vad det prunkar.

Jag väntar nu på att chili och paprika ska mogna. Jag har skördat rödbetor, de åts upp samma kväll. Kryddörterna är mer tacksamma. Några dagar efter att man klippt ner dem finns det nytt att hämta. Jag är flickan med guldkragarna!

Det gäller att hantera allt det goda för maximalt nyttjande. Persilja till exempel. Det du inte använder med en gång kan du hacka och frysa in till vintriga dagar. Eller förädla den lite grann. Persiljesmör är ett enkelt sätt. Smakar utmärkt på en grillad majskolv eller använd som vanligt smör att steka i till exempel.

Så enkelt att jag knappt vill kalla det recept, men men …

Det här behöver du 
75 gram smör
Färsk persilja, ett rejält knippe (förlåt – hur ska man veta mängden? Ös på!)

veckansvego persiljesmörsrulle

Gör så här
Låt smöret stå framme en stund så att det blir lättarbetat. Skölj persiljan grundligt. Ta bort stjälkar och finhacka bladen.
Mosa ihop persilja med smör. Forma en lång rulle och skär den i cirka 2 centimeter långa bitar. Plasta in så många som du bedömer går åt vid en måltid till din familj. Frys in. Ta fram i god tid innan användning och låt tina upp långsamt i kylskåp.

veckansvego persilja x 2

 

3 kommentarer Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.