”Rysk” lyxtallrik

veckansvego färdig belugalinser med rödbetsröra

Det här blir ett lite konstigt inlägg*. Jag skulle egentligen bara presentera en av mina nya favoriter, belugalinsen, men så råkade jag knåpa ihop en ny maträtt. Jag höll på och lagade annan mat samtidigt som jag fotade linserna, men när jag var klar insåg jag ju att tillbehöret till den andra rätten passade som handen i handsken med linserna.

Vadå ”rysk” tallrik? Och vadå ”lyx”? Jo – linserna påminner om lyxig rysk caviar om de tillagas på rätt sätt. Med rödbeta som huvudattraktion i tillbehöret kan det ju inte bli annat än just ryskt. Precis som att alla maträtter med ananas heter Hawaii och alla med fetaost är grekiska.

(*Det konstiga är bara att jag inte har fotograferat processen med rödbetsröran. Du får stå ut!)

veckansvego råvara belugalinser

Det här behöver du (till 4 portioner)
2 dl belugalinser
6 dl vatten
En buljongtärning, två vitlöksklyftor, några teskedar torkade rosmarinblad.

4 rödbetor
6 champinjoner
1 paprika (valfri färg)
1 gul lök
1 tesked honung
1,5 matskedar japansk soja
2 matskedar vatten
Olja och smör till stekning
Salt och peppar efter smak

Gör så här
Koka upp vattnet med buljong, vitlök och rosmarin. Häll i belugalinserna och låt koka under lock cirka 20 minuter. Låt dem sedan svalna i kastrullen med vattnet kvar – då behåller de sin fina form och färg. Om det går för sakta kan du använda dig av husmorsknepet vattenbad (häll kallt vatten i diskhon och ställ i kastrullen).

veckansvego belugalinser i vattenbad

Borsta champinjonerna, skölj och putsa paprikan, skala lök och rödbetor. Skär allt i bitar. Stek i omgångar tills grönsakerna fått fin färg. Pytsa i allt i pannan igen och häll i honung, soja och lite vatten. Låt puttra tills det blir simmigt och grönsakerna mjuknat. Häll i mer vatten om det är för tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Sila linserna och plocka bort vitlök och stora rosmarinkvistar. Lägg upp på tallrik tillsammans med rödbetsröran. Njut!

veckansvego belugalinser i närbild

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.