Ugnsrotisar med halloumi och örtolja

Att rosta rotfrukter i ugn har blivit en riktig klassiker hos oss. Det blir så gott, och med en liten arbetsinsats dessutom. Med en smakrik örtolja och en grillad ost blir middagen en vardaglig fullträff med lätt helgkänsla.

Det här behöver du (4 portioner)
500 gram morötter
6–8 färska rödbetor
800 gram potatis
1 kryddmått salt
0,5 deciliter olivolja (knappt)
1 kvist rosmarin

Örtolja
6 stjälkar färsk basilika
1 litet knippe färsk persilja
En halv vitlöksklyfta
1 matsked färskpressad citronsaft
1 deciliter olivolja
Salt och svartpeppar efter smak

2 halloumi- eller grillostar
Valfria grönsaker till servering

Gör så här
Värm ugnen till 225 grader.

Skala och ansa morötter och rödbetor. Skala eller skrubba potatisen. Skär alla rotfrukter och potatis i grova bitar och fördela på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt. Fördela olivoljan över och salta. Baka i cirka 35 minuter. Ta ut plåten och vänd på grönsakerna. Lägg på rosmarinkvisten och baka vidare. Stäng av ugnen när de har tillräckligt med färg.

Skölj och torka basilika och persilja. Plocka undan några basilikablad till dekoration och grovhacka resten, även persiljan. Mixa med vitlök, olivolja, citronsaft, salt och peppar. Smaka av och krydda mer vid behov.

Ta ut ugnsrotisar och fördela dem på hushållspapper så att överflödig olja sugs upp.

Grilla halloumin tills den fått fina ränder runt om. Skär upp osten och fördela på tallrikar tillsammans med de ugnsrostade rotisarna och valfri grönsak. Droppa örtolja över anrättningen och toppa med några basilikablad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.