Saft på röda vinbär

on

veckansvego färdig vinbärssaft

Om du är villaägare kommer du att känna igen dig i följande. Vår: ser fram emot allting som kommer att prunka och ge skörd i trädgården. Försommar: brister ut  i glädjetjut över allt som spirar. Snart. Snart! Sensommar: vad i hela f**n ska jag göra av all frukt och alla bär som fullkomligen sprutar ut ur buskar och träd? Hjälp!

Själv har jag en vinbärsbuske som verkar gå på anabola. Trots plockhjälp från två olika håll så fanns det mängder med röda glansiga bär på grenarna. Ett bra sätt att få användning för dem är att göra saft. Mycket bär blir till relativt lite färdig produkt, så att en slipper truga på besökare bärmuffins hela vintern. Det här receptet är lätt och helt fritt från konstiga tillsatser. Bara vatten, socker och röda vinbär (det går självklart lika bra med svarta).

veckansvego ingredienser vinbärssaft

Det här behöver du (till cirka en liter koncentrerad saft)
8 deciliter röda vinbär
4 deciliter strösocker
2 deciliter brun farin
3,5 deciliter vatten

veckansvego gör så här vinbärssaft

Gör så här
Skölj bären och rensa bort eventuellt skräp som följt med. Häll bär och vatten i en kastrull och koka 10 minuter. Mosa bären med en slev eller sked och häll dem i en sil som du ställer över en bunke. Låt sila. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och rör i sockret under omrörning. Koka kraftigt i 3-4 minuter. Skumma av.
Den varma saften ska sedan hällas upp i väl rengjorda flaskor. Jag förbereder mina glasflaskor genom att först hälla näst intill kokhett vatten i dem och jag ställer dem i diskhon. Den här gången var det tur: en av flaskorna sprack! Hellre vatten i diskhon än en liter söt saft på köksgolvet.
Saften ska spädas ungefär 1 + 8, alltså en del koncentrerad saft och åtta delar vatten, men smaka av tills det funkar.
Öppnad flaska förvaras i kylskåp.

veckansvego vinbärssaft fågelperspektiv

 

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.