Jag har ju redan tjuvstartat salladssäsongen så varför inte fortsätta? Det här är en matig variant som funkar finfint på egen hand som en lunch eller lättare middag. Eftersom jag titt som tätt får cravings efter hummus passade jag på att göra en batch som fick spela en smakfull biroll till salladen. Hur det blev? Jo tack – det kan ju liksom inte gå fel med halloumi, rödbeta och citronzest!
Det här behöver du (4 portioner)
3 deciliter matvete
65 gram (1 påse) ruccola
65 gram (1 påse) färsk babyspenat
2 morötter
4-6 rödbetor
1 rödlök
10-15 centimeter purjolök
skal från 1 citron och saft från en halv
salt och peppar efter smak
0,5 deciliter olivolja
250 gram halloumi
0,5 deciliter solroskärnor
Snabb hummus:
1 förpackning kokta kikärtor
1 vitlöksklyfta
3-5 matskedar olivolja
Salt, pressad citron, koriander och spiskummin efter smak
Gör så här
Koka rödbetorna med skalet på, det tar 30 till 45 minuter beroende på storlek. Skölj dem i kallt vatten och gnid av skalet (eller använd potatisskalare om det sitter väldigt hårt). Låt kallna.
Koka matvetet med fyra deciliter saltat vatten, i 15 minuter eller enligt förpackningens anvisning. Låt svalna.
Skala morötterna och skär dem i fina strimlor. Skölj purjolöken och skär i ringar. Skala och skär rödlöken i tunna ringar.
Gör hummusen: skölj kikärtorna och pressa vitlöken och mixa med stavmixer tillsammans med 2 matskedar olja. Tillsätt pressad citronsaft och kryddorna. Mixa vidare med mer olivolja tills konsistensen är krämig. Smaka av och krydda mer vid behov. Ställ kallt.
Blanda alla grönsaker utom rödbetorna med det avsvalnade matvetet i en stor bunke. Krydda med olivolja, skal och saft från citronen, salt och vitpeppar tills du är nöjd. Klyfta de kalla rödbetorna och blanda ner dem försiktigt (så att inte allt blir rosa).
Skiva halloumin. Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna i några minuter. Stek halloumin tills den fått fin färg.
Lägg upp salladen på tallrikar och toppa med solroskärnor och halloumi. Servera med en klick hummus och bröd om du vill ha ännu mer mättnadskänsla (fast jag tror inte att det behövs).