Calzone

on

Mmm, Calzone med en massa läckert grönt innehåll i stället för läskig burkskinka. Jag gjorde ju pizza för rätt längesedan (nyårsdagen 2015) och skrev ett rätt dissigt inlägg om hur jobbigt det var. Tog mig an detta med en liten oro i bakhuvudet om att jag skulle tröttna halvvägs. Men kanske hade jag bättre dagsform nu? Det kändes lekande lätt, även om det naturligtvis tar lite tid med tanke på jäsningen. Väl värt väntan – här lär det bli Calzone snart igen!

 

veckansvego-ingredienser-calzoneDet här behöver du (4 stycken)
1,5 deciliter vatten
25 gram jäst (ett halvt paket)
2 teskedar olja
0,5 tesked salt
2,5 deciliter vetemjöl
1,5 deciliter grahamsmjöl
2 morötter
150 gram broccoli
En halv purjolök
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
150 gram mozzarella
1,5 deciliter ricottaost
salt och peppar efter smak
Olja eller smör till stekning

 

Gör så här
Värm vattnet tills det är fingervarmt och lös upp jästen i lite av vattnet i en bunke. Tillsätt resten av vattnet, salt, olja och mjölsorterna. Arbeta ihop till en deg, täck över bunken och låt jäsa i en halvtimme.veckansvego-gor-sa-har-calzone2
Fixa fyllningen under tiden. Hacka rödlök, vitlök, skölj och strimla purjon, skala och hacka moroten i fina slantar. Tina broccolin om den är fryst annars putsa den färska och skär ut små fina buketter. Grovhacka mozzarellan. Stek grönsakerna tills de mjuknat och fått fin färg. Tillsätt mozzarella och ricotta och rör ihop allt till en slags smet. Salta och peppra, smaka av.
Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp och arbeta ihop degen. Dela den i fyra delar och kavla ut dem så tunt du kan, till cirka 20 centimeter stora rundlar. Fördela fyllningen på ena sidan av degrundeln, lämna kanten fri. Vik över resten av degen som ett lock och nyp ihop kanterna.Nagga med en gaffel så att luften inifrån kan pysa ut. Grädda cirka 25 minuter.

Servera med en sallad eller kokta grönsaker.

veckansvego-fardig-calzone

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.