Grillad gazpacho

on

 

veckansvego gazpachogrönsaker

 

Den här spanska soppan äts oftast kall och ger suverän svalka heta sommardagar. Den här sommaren behöver vi värme! Lyckligtvis funkar den lika bra ljummen eller varm. Till skillnad mot de klassiska recepten ska grönsakerna i den här varianten (från Ica) grillas innan de mixas. Hoppa inte över. Trots att jag fuskade med grillpanna på spisen (för nä – det går ju inte att grilla ute!) så blev smaken annorlunda och väldigt god tack vare det momentet.

Makens kommentar: ”det här är ju restaurangmat”. Mycket gott med andra ord. Enda missen var att jag inte sett att receptet var avsett som förrätt. Vi blev inte mätta på den här middagen …

Det här behöver du (4-6 förrättsportioner)
En liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 slanggurka
1 liten fänkål
1 röd chili (t ex spansk peppar)
2 tomater eller en ask körsbärstomater
2 msk olivolja
1 msk färskpressad citronjuice
grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt och svartpeppar

veckansvego grilla gazpachogrönsaker

Gör så här
Skala lök och vitlök. Dela, kärna ur och skär paprikan i ca 2 cm stora tärningar. Skär gurka, fänkål och lök i lika stora bitar. Dela chilin och halvera tomaterna.

Grilla grönsakerna, antingen på en riktig grill eller i en grillpanna (i omgångar) tills de fått fin färg. Vänd då och då.

Lägg grönsakerna i en soppgryta och mixa med olja, citronjuice, buljongtärning och vatten. Späd ev med mer vatten om soppan känns för tjock. Smaka av med salt och peppar.

Servera gazpachon varm, ljummen eller kall, gärna med ett gott bröd.

veckansvego gazpacho färdig

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.