Grönsaks- och tofuwok med nudlar

Wok är perfekt ”ta vad du har-mat”. Se receptet som inspiration, egentligen passar de flesta grönsaker. Tar en stund att skala och strimla allt, men tillagningen går fort. Och det blir rätt mycket mat, perfekt att ta med till jobbet.

färdig wok i miljö

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser (cirka 6 portioner)

2 morötter

1 palsternacka

Cirka 100 gram vitkål

1 paprika, gul eller röd

1-2 röda chillifrukter (spansk peppar)

Färsk ingefära (cirka 7 centimeter)

Purjo (cirka 15 centimeter)

1 rödlök

3-4 klyftor vitlök

Sambal Oelek (blöt chilikrydda) efter smak (1 tesked-1 matsked)

Saften av en halv citron eller lime

En näve jordnötter

1-2 dl kokosmjölk

Tofu (350 gram) OBS köp den fastare sorten, som finns i kyldisken

(ev. olja, chili, honung, citronsaft till marinad)

Nudlar till 4 portioner

Salt, spiskummin, ev. koriander och torr chilikrydda

 

wokgrönsaker

 

tofu

Gör så här

Om du inte har köpt färdigmarinerad tofu, börja med det. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en påse, skär tofun i bitar och lägg i påsen. Ställ kallt, helst några timmar innan du ska laga.

Skär alla grönsaker i fina strimlor. Koka upp vatten och häll i kastrull eller annat värmetåligt kärl. Lägg i nudlarna i det heta vattnet tills de mjuknat. Det tar några minuter bara. (Nudlarna ska alltså inte koka i vattnet, bara stå och mjukna). Låt rinna av i ett durkslag.

 

wokning pågår

 

 

 

 

 

 

 

Woka grönsakerna på hög värme, de hårdaste först – till exempel morötterna. Fyll på med lite i taget, ös upp på kanterna och fyll på med mer. Rör runt allt med jämna mellanrum och ös upp på kanten igen. När allt fått färg och är varmt, häll i jordnötterna, pressa i citron- eller limejuice och de avrunna nudlarna samt kokosmjölken.

Smaka av, krydda mer om det är för tamt.

(Jag har ett erkännande nu: det blev så fullt i min wokpanna till slut att jag fick ta tofun i en stekpanna vid sidan om. Nåväl. Det gick lika bra att hälla i dem sist i woken och försiktigt röra om.)

färdig wok närbild

 

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.