Rödbetsgnocchi för tålmodiga

on

 

Jag börjar med en varning: gör INTE denna rätt. Åtminstone inte en vardagskväll. Höll på att bli galen, det ville a l d r i g bli klart! Det var många moment med avsvalkning och torkning som drog ut på tiden, degen kletade sig fast i nävarna som förälskat tapetklister och den karamelliserade mandeln blev ett enda stort fastbränt skämt i kastrullen (hämtar den sig någonsin?) och kom aldrig så långt som till tallriken.

Och själva gnocchin då? Jo, helt okej och med halloumi till blir ju allting gott. Men en rätt som tog mig runt två timmar att få till från start till mål har jag högre krav på än ”okej”.

Jag gjorde en del avsteg från Johanna Westmans originalrecept. Mest praktiska som att det inte alls är nödvändigt med separata kastruller för att koka rödbetor och potatis när de ändå ska förenas i en härlig röd röra efteråt men också att jag bytte getost mot just favoriten halloumi. Men jag borde ha gjort som hon när det gäller de karamelliserade nötterna. Mitt försök slipper du här. Rätten går lika bra utan.

Det här behöver du (4 portioner)
3-4 råa rödbetor
3-4 potatisar (mjöliga)
2 äggulor
4-5 deciliter vetemjöl
½ tesked salt
150 gram halloumi
50 gram smör

 

Gör så här
Skala rödbetor och potatis och dela dem i mindre bitar. Koka rödbetorna i saltat vatten i cirka 10-15 minuter. Tillsätt sedan potatisbitarna och koka ytterligare cirka 15 minuter (koktiden beror på hur smått du skurit rotsakerna). Känn med provsticka att de mjuknat, häll av i durkslag och låt svalna.

Häll rotsakerna i en stor bunke och stöt med potatispress. Blanda ner äggulor och salt och rör till sist ner mjöl tills smeten blivit till en fast deg. Dela degen i mindre delar och rulla till cirka 2 centimeter tjocka korvar. Skär i bitar som är ungefär lika stora som en stor vindruva. Rulla bitarna och lägg på en mjölad plåt. Låt torka i ungefär en halvtimme.

Koka upp mycket vatten i en stor kastrull (cirka 4 liter). Salta och koka några  gnocchi i taget tills de flyter upp till ytan (tar cirka 2-3 minuter per omgång). Ta upp dem med hålslev och lägg upp de färdiga gnocchin i en stor skål.

Skär halloumin i mindre bitar och stek tills färgen är gyllenbrun. Lägg undan osten och bryn smöret i stekpannan. Fördela nykokt gnocchi på tallrikar, häll över halloumin och slå över det brynta smöret.

 

 

En kommentar Lägg till din

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.